poniedziałek, 21 marca 2016

Biała kiełbasa z piekarnika, pieczona z ziemniakami, boczkiem i cebulą.



Biała kiełbasa  gości na naszych stołach w czasie świąt pod różną postacią. Dzisiejsze moje danie to doskonała propozycja na szybki obiad, lub obiadokolację i od święta i na co dzień. Kiełbasa w ten sposób upieczona jest smaczna i chrupiąca, a ziemniaczki bardzo aromatyczne. Polecam :)

Skladniki
- 6 białych kiełbas parzonych
- 1-1.2 kg ziemniaków
- 4 małe cebule
- kilka plasterków boczku parzonego
- sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona słodka,
- olej

Wykonanie
Obrane ziemniaki kroję w plasterki, cebulę w ósemki lub ćwiartki, boczek w szersze paski. Naczynie żaroodporne ( u mnie dwa mniejsze ) smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam ziemniaki z cebulą, solę, na ziemniaki układam kiełbaski owinięte plasterkami boczku i resztę boczku pokrojonego w kostkę. Całość posypuję czosnkiem, papryka i majerankiem.
Naczynia wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Przez pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem, potem danie odkryłam. Potrawa jest gotowa kiedy ziemniaki są miękkie a kiełbasa z boczkiem rumiana i chrupiąca.
Smacznego :)





Zapraszam również na białą kiełbasę pieczoną w piwie :
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/04/biaa-kiebasa-pieczona-w-piwie-z-cebula.html

7 komentarzy:

  1. zapachniało świętami! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczoną białą kiełbasę, ale przyznam się, że z ziemniakami jej jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniaki trzeba wcześniej podgotować bo przez ten czas robienia się kiełbasy nie upieczą się. Taka moja uwaga bo po za tym świetne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki daję surowe. Są pokrojone w plasterki. Czas pieczenia to 30-40 minut zapewniam, że ziemniaki są upieczone. Polecam spróbować. Pozdrawiam

      Usuń