poniedziałek, 21 marca 2016

Biała kiełbasa z piekarnika, pieczona z ziemniakami, boczkiem i cebulą.



Biała kiełbasa  gości na naszych stołach w czasie świąt pod różną postacią. Dzisiejsze moje danie to doskonała propozycja na szybki obiad, lub obiadokolację i od święta i na co dzień. Kiełbasa w ten sposób upieczona jest smaczna i chrupiąca, a ziemniaczki bardzo aromatyczne. Polecam :)

Skladniki
- 6 białych kiełbas parzonych
- 1-1.2 kg ziemniaków
- 4 małe cebule
- kilka plasterków boczku parzonego
- sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona słodka,
- olej

Wykonanie
Obrane ziemniaki kroję w plasterki, cebulę w ósemki lub ćwiartki, boczek w szersze paski. Naczynie żaroodporne ( u mnie dwa mniejsze ) smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam ziemniaki z cebulą, solę, na ziemniaki układam kiełbaski owinięte plasterkami boczku i resztę boczku pokrojonego w kostkę. Całość posypuję czosnkiem, papryka i majerankiem.
Naczynia wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Przez pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem, potem danie odkryłam. Potrawa jest gotowa kiedy ziemniaki są miękkie a kiełbasa z boczkiem rumiana i chrupiąca.
Smacznego :)





Zapraszam również na białą kiełbasę pieczoną w piwie :
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/04/biaa-kiebasa-pieczona-w-piwie-z-cebula.html

5 komentarzy:

  1. zapachniało świętami! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczoną białą kiełbasę, ale przyznam się, że z ziemniakami jej jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń