środa, 8 marca 2017

Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką. Jednodaniowy sycący obiad.


Gęsta, pożywna zupa, doskonała na jednodaniowy obiad. Gulaszowa z cieciorką.
Cieciorka zwana ciecierzycą lub grochem włoskim zawiera w sobie o wiele więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe,jest bogatym źródłem białka, potasu, błonnika, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dobrze przygotowana jest bardzo smaczna i doskonała w kuchni do przygotowania wielu dań. Polecam :)

Składniki
- 70 dag mięsa wieprzowego  np. szynki, łopatki lub karkówki (  u mnie chuda karkówka )
- 200 g cieciorki ( u mnie od Skworcu )
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 4-5 ziemniaków
- cebula
- 2,5 litra wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki czosnku mielonego
- 0,5 łyżeczki otartego majeranku
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- sól,sos sojowy do smaku
- olej

Wykonanie
Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu ( wody nie solę, cieciorka szybciej mięknie).
Mięso kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę. Warzywa wraz z cebulą dodaję do zupy. W tym momencie do zupy dodaje ok. pół łyżki soli. Pod koniec gotowania kiedy ziemniaki i reszta składników jest miękka do zupy dodaję koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Całość gotuję jeszcze 5 minut, w razie potrzeby doprawiam do smaku np. sosem sojowym.
Zupa jest bardzo gęsta, w razie potrzeby podczas gotowania można dolać trochę gorącej przegotowanej wody w/g gustu.  U mnie ta zupa gra rolę jednodaniowego obiadu, podaję ją ze świeżym pieczywem.
Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Bardzo aromatyczne i sycące danie. Takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna zupka :-) już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tego typu zupy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć. Bardzo ciekawy artykuł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń