piątek, 17 marca 2017

Surówka z białej kapusty, słodko kwaśna jak u chińczyka.


Fajna, łatwa w przygotowaniu surówka obiadowa czy grillowa. Smakiem bardzo przypominająca tą z budki u chińczyka. U mnie w starym zeszycie z przepisami mam ją zapisaną pod nazwą " kapusta kwaszona jednodniowa", a to dlatego, że najlepsza jest dopiero na drugi dzień, kiedy smaki się dokładnie " przegryzą". Także polecam jej wykonanie dzień przed zaplanowaną konsumpcją :)

Składniki
-  pół główki białej kapusty ( ok. 60-70 dag )
- 1 duża marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego
- 3 płaskie łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli

Kapustę drobno szatkuję do kapusty dodaję marchewkę startą na dużych oczkach, mieszam. W małym garnuszku przygotowuje zalewę: zagotowuję olej do oleju dodaję ocet, cukier, sól i zmiażdżony ząbek czosnku. Gorącą zalewą zalewam kapustę z marchewką, dokładnie mieszam i ostudzoną przekładam do lodówki. Sałatkę przechowuję w przykrytej miseczce, lub przekładam do słoików i zakręcam. Jak już pisałam wyżej surówka musi poleżeć w lodówce co najmniej 12 godzin. Najlepsza jest na drugi dzień, na trzeci i kolejne :) Po tygodniu jest również wyborna. Smacznego :)




10 komentarzy:

  1. Uwielbiam surówki. :-) Świetny dodatek do obiadu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię surówki z białej kapusty, zamiast octu daję skórkę i sok z cytryny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też często tak robię, a w tej dałam delikatny jabłkowy :)

      Usuń
  3. robię identyczną i też z octem jabłkowym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo go lubię w swojej kuchni :)

      Usuń
  4. Właśnie dziś będę robiła jest pyszna , :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodaję 2 łyżki musztardy do zalewy. Suróweczka pycha !!!!!

    OdpowiedzUsuń