poniedziałek, 13 marca 2017

Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami.


Spaghetti :) Jeśli tak jak ja lubicie połączenie kurczaka i szpinaku, to bardzo polecam przygotowanie tego makaronu. Danie jest bardzo łatwe, super smaczne, doskonałe na szybki obiad lub ciepłą obiadokolację. Polecam :)

Składniki
- 250 gram makaronu spaghetti
- 2 piersi z kurczaka
- 250 g mrożonego szpinaku
- mała cebula
- kilka suszonych pomidorów
- 1 szklanka bulionu/rosołu
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- olej

Wykonanie
Szpinak rozmrażam na małej patelni z odrobina gorącej wody, dodaje do niego rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Chwilkę duszę do odparowania. Odstawiam. Na drugiej większej patelni, na łyżce oleju podsmażam pokrojoną w grubsza kostkę cebulę, kiedy się lekko zeszkli dodaję do cebuli pokrojone w kostkę piersi, chwilkę całość smażę aż mięso straci różowy kolor. Do zawartości patelni dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory i dolewam szklankę bulionu. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodaję wcześniej przygotowany szpinak. Mieszam, gotuję jeszcze ok. 2 minutki do połączenia składników, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam, wykładam na talerze i zalewam gorącym sosem.
Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio do każdego dania praktycznie, dodaję szpinak. Z chęcią zrobię takie danie i w domu :) Tylko bez suszonych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń