czwartek, 9 marca 2017

Kotleciki pieczarkowo jajeczne. Smaczne i chrupiące.


Smaczne, mięciutkie i delikatne a przy tym chrupiące kotleciki. Łatwe w przygotowaniu. Smakują i dorosłym i dzieciom. Doskonałe na piątkowy czy inny bezmięsny obiad lub kolację. Polecam :)

Składniki ( na 7-8 sztuk )
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 30 dag pieczarek
- pęczek szczypiorku, lub zielonej cebulki
- sól
- bułka tarta
- olej

Wykonanie
Pieczarki oczyściłam i starłam na tarce na dużych oczkach, przesmażyłam na łyżce oleju, krotko tylko do odparowania wody, pod koniec smażenia lekko posoliłam. Ostudziłam.
Jajka na twardo starłam na tarce o grubych oczkach, do jajek wbiłam surowe jajko, dodałam posiekaną zieloną cebulkę, ostudzone pieczarki, sól do smaku i około 4 łyżek bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Następnie uformowałam lekko spłaszczone kotleciki. Każdy kotlet opanierowałam w bułce tartej. Smażyłam na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Podałam na ciepło z pieczonymi ziemniaczkamidomową surówką colesław
 Smacznego :)


Jeśli lubicie jak ja takie jarskie kotleciki to zapraszam jeszcze na równie smaczne kotleciki rybne  lub kotleciki jajeczne . 
Polecam :)



9 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :-) świetne! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam są naprawdę pyszne :)

      Usuń
  2. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie, czuję że mi by tak pięknie nie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wyszły by na pewno, nawet piękniejsze :)

      Usuń
  4. Muszą być super chrupiące. Bardzo takie lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno bardzo by mi smakowały!

    OdpowiedzUsuń