piątek, 10 marca 2017

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i galaretką.


Dziś zapraszam Was na serniczek, na kruchym cieście z brzoskwiniami i galaretką. Łatwy w przygotowaniu, wilgotny, bardzo smaczny idealny na zbliżający się weekend. Polecam :)

Składniki ( na blaszkę 40x25 cm)
 Ciasto kruche
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag miękkiej margaryny lub masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- mały cukier waniliowy
- szczypta soli
 Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego mielonego ( u mnie z wiaderka )
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 10 dag miękkiego masła
- 1 budyń śmietankowy
- aromat cytrynowy
Dodatkowo
- puszka brzoskwiń
- 3 galaretki ( u mnie malinowe )
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie
Składniki na ciasto zagniatam i wkładam do lodówki na ok. pół godziny. 
Masa: żółtka oddzielam od białek, do żółtek dodaję cukier i ubijam do puszystości. Następnie dodaję masło i cały czas miksując dodaję stopniowo twaróg, budyń i aromat, na koniec dodaję ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszam.
Ciasto przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blachę, nakłuwam widelcem. Na ciasto przelewam masę sernikową. Blaszkę z sernikiem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do ostudzenia.
Galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody, studzę. Brzoskwinie kroję w mniejsze cząstki.
Na ostudzony sernik układam kawałki brzoskwiń, zalewam tężejącą galaretką. Ciasto przekładam do lodówki na około godzinę aż galareta zastygnie.
Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki. Twój wygląda niesamowicie apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny sernik. Kruchy spód i jeszcze galaretka... wspaniałe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie wygląda ten serniczek

    OdpowiedzUsuń