czwartek, 16 marca 2017

Pancakes jogurtowe z dżemem wiśniowym. Błyskawiczne placuszki jogurtowe.


Pancakes, po naszemu placuszki :) Delikatne, puszyste, błyskawiczne w wykonaniu i bardzo pyszne.
Doskonałe na śniadanie, lekki obiad, deser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH. Gorąco polecam :)

Składniki ( na 9 średnich placuszków )
- 1 szklanka*  mąki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- cukier waniliowy ( opcjonalnie )
Dodatkowo
- słoiczek dżemu wiśniowego ORZECH
lub inne dowolne dodatki :)

* szklanka mała - poj. 200 ml

Wykonanie
Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym.
Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. Kocham takie puszyste naleśniory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak naleśniory :) dobrze napisane :)

      Usuń
  2. Takiego puszystego placuszka to bym chętnie zjadła :-) Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, bardzo lubię takie placki na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki świetnie pasują na leniwe sobotnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń