poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Kurczak po żydowsku. Kurczak z piekarnika w pikantnym sosie.


Wczoraj, w niedzielne przedpołudnie dopadł mnie odwieczny problem " co dziś na obiad ", zrobiłam przegląd lodówki i spiżarni i wyszło takie oto danie.... kurczak po żydowsku... tak go nazwałam, bo  skoro są ogórki po żydowsku zresztą bardzo smaczne, to dlaczego miałby nie być kurczak po żydowsku :) Jak pomyślałam tak zrobiłam, połączyłam pałki z kurczaka z ogórkami, pieczarkami i pikantnym sosem, upiekłam razem i powstał tak smaczny obiad, że byłby doskonały nawet na świąteczny stół, czy inne uroczystości. Spróbujcie sami, polecam :)

Składniki
- 7 pałek z kurczaka ( lub inne dowolne części )
- 25 dag pieczarek
- 3 duże  ogórki konserwowe po żydowsku od ORZECH
- 3 łyżki zalewy z ogórków j/w
- 3 łyżki keczupu premium od Folwark
- 2 łyżeczki czosnku mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- łyżeczka papryki ostrej mielonej
- sól
-olej

Wykonanie
Pałki z kurczaka posypałam delikatnie solą i natarłam wszystkimi przyprawami, odstawiłam w chłodne miejsce na ok. pół godziny.
Pieczarki pokroiłam w grube plastry, obsmażyłam chwilkę na odrobinie oleju do odparowania wody.
Naczynie żąroodporne wysmarowałam delikatnie olejem, ułożyłam w nim kawałki kurczaka. Na kurczaku rozłożyłam równomiernie pieczarki i pokrojone w plastry ogórki po żydowsku.
W małym garnuszku przygotowałam sos: wymieszałam trzy łyżki zalewy z ogórków z trzema łyżkami keczupu. Powstałym sosem zalałam mięso.
Naczynie wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika i piekłam około godzinę w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Przez pierwsze 40 minut piekłam pod przykryciem, resztę czasu bez. Kiedy skórka na kurczaku jest zrumieniona, mięso miękkie, a sos gęsty i w połowie odparowany, kurczak jest gotowy. Ja swojego kurczaka podłam z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej
Smacznego :)




11 komentarzy: