poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Zupa pieczarkowo serowa. Mocno pieczarkowa z serkiem topionym.


Zupa może nie wygląda zbyt pięknie ale zapewniam, że smakuje wyśmienicie, nawet małe niejadki zjadają ją chętnie :) Szybka i łatwa w przygotowaniu, a przy tym pożywna... polecam wszystkim pieczarkolubnym  jak ja :) A swoją drogą, chyba utworzę na blogu osobną kategorię "pieczarki", bo za każdym razem będąc na zakupach wracam do domu z koszykiem pieczarek i już dość sporo przepisów z ich wykorzystaniem się uzbierało :)

Składniki
- 6 skrzydełek z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 1 duża marchewka
- kawałek selera
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 gram serka topionego pieczarkowego ( lub kremowego )
- 1 łyżka masła
- sól

Wykonanie
Skrzydełka przekładam do garnka, zalewam 3 litrami zimnej wody, dodaję pół łyżki soli, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz. Dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, seler, całą cebulę i czosnek. Oczyszczone pieczarki kroję w ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości. Połowę pokrojonych pieczarek przekładam do gotującego się wywaru, drugą połowę podsmażam na maśle, chwilkę do odparowania wody. Podsmażone przekładam do osobnego garnuszka, dodaję do nich 2-3 łyżki gorącego wywaru z zupy, rozdrobniony serek topiony i całość blenduję. Kiedy mięso, warzywa i grzyby w zupie są już miękkie, wlewam do zupy miksturę pieczarkowo-serkową. Zupę gotuję jeszcze ok. 3 minuty. Wyjmuję z zupy skrzydełka, oddzielam mięso od kości i mięso dodaję do zupy.
Gotowa zupę podałam z makaronem i posypałam zielona pietruszką.
Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Bardzo fajna propozycja :) Lubie i pieczarki i ser, więc propozycja dla mnie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pieczarki są dobre, choć mało kolorowe do zdjęć :)

      Usuń