czwartek, 27 kwietnia 2017
Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania.
Kiedyś bardzo bałam się ciasta drożdżowego, te paszteciki to był pierwszy mój wypiek z użyciem drożdży i ku mojemu zdziwieniu bardzo udany. Teraz często do nich wracam, bo ciasto jest naprawdę rewelacyjne, chyba najlepsze i najprostsze jakie robiłam. Nie ma prawa się nie udać nawet początkującym :) Paszteciki z tego przepisu są mięciutkie, delikatnie kruche, pulchne i rumiane. Naprawdę pyszne. Farsz możecie zrobić po swojemu, w zasadzie każdy się nadaje w/g smaku i gustu. Moje dzisiejsze to mięsno pieczarkowe. Farsz powstał ze zbieraniny mięs gotowanych i pieczonych. Zawsze kiedy zostanie mi mięso z gotowania wywaru do zupy, czy kawałki pieczeni obiadowej itp. od razu mrożę, póki świeże, kiedy nazbiera się większa ilość jest jak znalazł. Takie mięsa wystarczy zmielić i mamy doskonały... już dobrze doprawiony farsz do pasztecików czy pierogów. Czasem też po prostu piekę z nich pasztet. Polecam :)
Składniki
Ciasto
- 0,5 kg mąki
- 5 dag świeżych drożdży
- 20 dag ( kostka ) margaryny
- 180 ml kwaśnej śmietany z kubeczka 12 lub 18%
- 2 jajka
Farsz ( przykładowy )
- 70-80 dag mięsa ( u mnie jak pisałam wyżej kilka gatunków upieczonych i gotowanych mięs )
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- papier do pieczenia
- posypka do pasztecików np. roztarty majeranek, ziarna sezamu itp. ( opcjonalnie )
Wykonanie
Ciasto: Mąkę przesypuję do większej miski, do mąki ścieram na tarce o dużych oczkach schłodzoną margarynę, dodaję pokruszone drożdże, wlewam śmietanę, dodaję jedno całe jajko i jedno żółtko. Wszystko dokładnie wyrabiam. Ja robię to ręcznie. Gotowe ciasto dzielę na części, każdą z nich po kolei wałkuję na prostokąt, nakładam farsz, zwijam i kroję na porcje. Gotowe paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka rozbełtanym białkiem i posypuję roztartym majerankiem ( nie jest to konieczne ). Paszteciki piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do zrumienienia.
Farsz: Jeśli nie mamy upieczonych lub gotowanych mięs. Proponuję ugotować w wywarze z włoszczyzną i przyprawami co najmniej dwa gatunki mięsa np. kurczak i wieprzowina ( łopatka ). Po ugotowaniu ostudzić. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojona w kostkę cebulę, chwilę smażę aż do odparowania nadmiaru wody. Ostudzone pieczarki wraz z mięsem mielę w maszynce do mielenia mięsa, do farszu dodaję jajko, mieszam i doprawiam do smaku.
Smacznego :)
Etykiety:
boże narodzenie,
dania mięsne,
dodatki do zup,
domowe wyroby,
drożdżowe,
obiad,
potrawy z mąki i jajek,
przekąski i przystawki,
wielkanoc,
wypieki wytrawne
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię takie paszteciki. Mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam paszteciki :) Mega pychotka :)
OdpowiedzUsuńPaszteciki prezentują się wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietnie smakują podane do czerwonego barszczu.
OdpowiedzUsuńJutro mam zamiar zrobić te paszteciki :)bloga dodłlam do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://malamiesza.blogspot.com/
Polecam :)
UsuńBardzo lubię takie paszteciki do barszczu :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie paszteciki, najczęściej robię do barszczu <3
OdpowiedzUsuńnawet nie wiedziałam, że jest taka opcja, żeby ciasto drożdżowe nie wyrastało :O
OdpowiedzUsuńuwielbiam!!! i do tego kubek czerwonego barszczyku mniammm
OdpowiedzUsuńUwielbiam te paszteciki, zawsze je robię na święta Bożego Narodzenia ;).
OdpowiedzUsuńWitam.A czy upieczone w piątek mogę przechować w lodowce do soboty i podać gościa?
OdpowiedzUsuńWitam.czy zrobione i upieczone w piątek mogę podac gościa w sobotę ?
OdpowiedzUsuńile czasu pieczemy te paszteciki ?
OdpowiedzUsuńDo zrumienienia, zależy od piekarnika trzeba podglądac. U mnie to jakieś 10-15 minut
UsuńCZY MOŻNA TE PASZTECIKI ZAMROZIĆ?
OdpowiedzUsuńTak można
Usuńnie trzeba czekać do wyrośnięcia ciasta?
OdpowiedzUsuńnie trzeba
UsuńA można z kapustą i grzybami
OdpowiedzUsuńTak
UsuńIle pasztecików wyjdzie mi z tego nakładu ale ja bym zrobiła mniejsze bo to dla dzieci przedszkolnych....
OdpowiedzUsuńJest ich dość sporo, na dwie duże blachy z piekarnika. Jak będa mniejsze to bedzie ich jeszcze więcej.
Usuń