środa, 26 kwietnia 2017

Zupa krem z soczewicy. Pikantna i sycąca.


Niby wiosna w pełni, za chwilkę majówka, a za oknem zimno, szaro i deszczowo. Chciałoby się już wiosennych lekkich dań, a tymczasem potrzebne są posiłki rozgrzewające i sycące. Taka właśnie jest ta zupka, mocno pikantna i treściwa. Polecam na rozgrzanie doskonała :)

Składniki
- 6 skrzydełek z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 200 gram czerwonej soczewicy ( u mnie od  Skworcu )
- 3 średnie ziemniaki
- mała papryczka chili
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 2 kulki ziele angielskie
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
- sól
- pieprz ( opcjonalnie do smaku )
- 2.5 litra wody

Wykonanie
Oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam zimna wodą, dodaje pół łyżki soli, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy woda się zagotuje do wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie do zupy dodaję przepłukaną na sicie soczewicę i drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Całość gotuję jeszcze około 15 minut, do miękkości. Ugotowane skrzydełka i cebulę wyjmuję z zupy. Zupę miksuję przy pomocy blendera na krem. Na końcu doprawiam słodką i ostra papryką. Gotową zupę podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Bardzo lubię soczewicę i wszystkie zupki z jej udziałem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała i rozgrzewająca zupa. W sam raz na te chłodne dni -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupka, bardzo lubię zupy kremy :-)

    OdpowiedzUsuń