czwartek, 6 kwietnia 2017

Żurek tradycyjny wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem.


Żurek to tradycyjna zupa wielkanocna, wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt. W niektórych domach podawany jest już na śniadanie wielkanocne, w innych w porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi na twardo. Polecam :)

Składniki
- 40-50 dag wędzonki lub boczku wędzonego ( najlepiej pół na pół )
- 3-4 pętka białej kiełbasy
- 1 większa marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki majeranku
- sól
- 0,5 litra zakwasu na żurek
- 2,5 - 3 litry wody
- 2 łyżki śmietany 18 lub 12%

Wykonanie
Wędzonki, boczek i kiełbasę przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz. Następnie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, cebulę i czosnek w całości. Kiedy warzywa są już miękkie do zupy wlewam zakwas, dodaję śmietanę i gotuję jeszcze około 5 minut, na końcu zupę doprawiam majerankiem.Z gotowego żurku wyjmuję wędzonki i kiełbasę, kroję w plasterki. Gotową zupę podaję z ziemniakami ( ugotowanymi osobno ), kiełbasą i jajkiem. Czasami zamiast ziemniaków podaję z grzankami czosnkowymi. tu link do przepisu na grzanki : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grzanki-czosnkowe-do-zupy-saatki.html
Smacznego :)




7 komentarzy: