poniedziałek, 30 stycznia 2017

Pieczarki w cieście naleśnikowym. Kotlety z kapeluszy pieczarek.


Ostatnio udało mi się zakupić bardzo duże i dorodne pieczarki. Co natchnęło mnie do przygotowania dawno zapomnianych kotletów z pieczarek. Takie pieczarki można oczywiście przygotować z tradycyjną panierką... jajko+bułka tarta..., lecz ja stanowczo wolę te w cieście naleśnikowym. Smaczne i chrupiące, są doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Polecam :)

Składniki
- 4 duże pieczarki
- 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól, czosnek mielony, pieprz,
- olej

Pieczarki oczyściłam, odcięłam nóżki i każdy kapelusz przekroiłam wzdłuż na dwa, trzy plastry. Jajka rozbełtałam z przyprawami, dodałam mąkę i mleko, wymieszałam aż powstało gęste ciasto naleśnikowe. Pokrojone kapelusze obtoczyłam bardzo dokładnie w cieście i wrzuciłam na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Smazyłam na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Po zdjęciu z patelni kotleciki przekładam na talerzyk wyłożony ręczniczkami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło.
Smacznego :)
Ps. Odciętych nóżek nie wyrzucam, po zasmażeniu są doskonałe np. do jajecznicy :)





7 komentarzy:

  1. Zjadłabym całą patelnię! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wpadłabym chyba na taki pomysł, musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tak robie grzyby suszone, gotuje zupe a pozniej tak smaze .Pycha


    OdpowiedzUsuń
  4. Tak usmazone pieczarki zalac zalewa slodko kwasna i za 3 dni niebo w gebie.Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak usmazone pieczarki zalac zalewa slodko kwasna i za 3 dni niebo w gebie.Pycha.

    OdpowiedzUsuń