wtorek, 17 stycznia 2017
Rollsy francuskie z szynką i serem. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego.
Błyskawiczna w wykonaniu i bardzo smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Świetna na imprezy, spotkania rodzinne jak i na co dzień. Fajnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, doskonale nadają się np. na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Polecam :)
Składniki
- płat gotowego ciasta francuskiego
- szynka w plastrach
- ser żółty w plastrach
- keczup ( polecam marki Folwark )
- przyprawa do pizzy
- 2-3 łyżki mleka
Wykonanie
Ciasto francuskie rozwijam, smaruję na całej powierzchni keczupem, na keczup układam plastry szynki, na nie plasterki sera. Całość zawijam jak roladę od dłuższego brzegu. Następnie roladkę kroję w 2 cm. plastry. Plasterki w odstępach układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko każdego spłaszczam i smaruję po wierzchu pędzelkiem umoczonym w mleku. Posmarowane ślimaczki posypuję przyprawą do pizzy. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 18 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie z ciastem francuskim muszą być bardzo chrupiące, a zarazem miękkie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Takie jakie lubię, dzisiaj żona wypróbuje przepis ;) hehe
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przekąski :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te ślimaczki z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuń