piątek, 20 stycznia 2017
Szyszki z ryżu preparowanego i krówek.
Szyszki. Mała, słodka przekąska, doskonała na każdą okazję i bez :). Kiedyś bardzo popularne, dziś trochę zapomniane. Niektórym kojarzą się z dzieciństwem innym z czasami, kiedy w sklepach nie było wiele słodkości i trzeba było jakoś zapełnić tą pustkę domowymi sposobami. Przygotowanie a zwłaszcza lepienie tych małych kuleczek sprawi wielka frajdę każdemu dziecku i małemu i temu troszkę większemu. Z podanych składników wychodzi dość spora ilość szyszek, ale spokojnie w chłodnym miejscu można je przechowywać nawet kilka dni. Polecam :)
Składniki
- 250 g margaryny lub masła
- 400 g krówek ( mogą być też irysy lub pół na pół )
- 200 g ryżu preparowanego ( dmuchanego )
- 1 łyżka ciemnego kakao
Wykonanie
W większym garnku na małym ogniu rozpuszczam margarynę i pokrojone krówki, dodaję kakao. Mieszam. Kiedy masa jest jednolita, zdejmuję ją z ognia i partiami dodaje ryż. Mieszam delikatnie, ale dokładnie. Kiedy całość lekko przestygnie, ale jest jeszcze ciepłe, przy pomocy łyżeczki formuję szyszki. Gotowe odkładam w chłodne miejsce aby zastygły.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Po prostu uwielbiam :-) smaki z mojego dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńale fajne:)
OdpowiedzUsuń