piątek, 13 stycznia 2017

Syrop z cebuli. Domowy syrop na przeziębienie.


Witam i zapraszam na domowy syrop z cebuli. Taki syrop w okresie jesienno-zimowo-wiosennym, czyli sezonie na przeziębienia był zawsze i jest nadal obecny w moim domu. Jak byłam dzieckiem podawała mi go babcia i mama, teraz ja podaję go swoim dzieciom i zapewne i one będą go przygotowywać dla swoich. Syrop z cebuli dzięki zawartym w nim olejkom lotnym działa bakteriobójczo, łagodzi kaszel, chrypkę i ból gardła. A przy okazji jest całkiem smaczny i większość dzieci jak i dorosłych chętnie go pija :)

Składniki
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki cukru

Wykonanie

Cebule kroję w drobną kosteczkę. Przekładam do słoiczka, zasypuje cukrem, zakręcam słoik, potrząsam nim aby cukier wymieszał się z cebulą i odstawiam w ciepłe miejsce ( np. na kaloryfer). Kiedy cukier się roztopi syrop jest gotowy. Można go przecedzić przez gazę, ja tego nie robię, nabieram łyżeczką ze słoiczka, a kiedy się skończy wyrzucam pozostałą cebulę i przygotowuje nowy. Syrop przechowuję w temperaturze pokojowej. Zwykle ta ilość syropu wystarcza na 1-2 dni, podaję dzieciom 3-4 łyżeczki dziennie, dorosłym 3-4 łyżki na dzień.
Polecam :)





2 komentarze:

  1. To mój najgorszy koszmar z dzieciństwa, do dzisiaj się krzywię na samo wspomnienie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bywa i tak :) U nas na szczęście dzieciom zawsze smakował, czasami nawet same się dopominały jak zapomniałam przygotować :)

      Usuń