poniedziałek, 16 stycznia 2017

Łazanki z mięsem mielonym i kapustą kwaszoną z grzybami.



Dziś zapraszam na wyśmienite łazanki. Mogę śmiało powiedzieć,że to najlepsze łazanki jakie kiedykolwiek jadłam. I co najważniejsze mojej rodzince tez bardzo zasmakowały. Szybki idealny obiad na zimę, sycący i rozgrzewający. Polecam :)

Składniki
- 25 dkg makaronu typu łazanki
- 40 dkg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka )
- 30 dkg kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi ORZECH
- czosnek mielony
- kminek mielony
- mielone liście laurowe - polecam SKWORCU
- majeranek
- sól, pieprz mielony

Wykonanie
Kapustę z grzybami drobno szatkuję, zalewam odrobiną wody ( tak aby tylko przykryła kapustę ) i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzam, wodę z gotowania zachowuję.
Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam.
Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej głębokiej patelni, kiedy straci kolor, dodaję przyprawy oprócz soli i pieprzu. Mieszam i duszę na wolnym ogniu do miękkości ( jakieś 10-15 minut). Kiedy mięso jest miękkie dodaję do niego ugotowana kapustę z grzybami i makaron. Dokładnie mieszam i ewentualnie doprawiam solą czy pieprzem, w razie potrzeby dla zaostrzenia smaku i rozluźnienia konsystencji dodaję zachowana wodę z gotowania kapusty. Gotuję jeszcze ok.2 minuty, delikatnie mieszając. I łazanki są już w zasadzie gotowe.. ale.. aby były naprawdę dobre trzeba je odstawić z ognia, przykryć pokrywką i poczekać jakieś 10-15 minut, aby się smaki "przegryzły ".
Smacznego :)




1 komentarz: