czwartek, 14 kwietnia 2016

Polędwiczki z kurczaka w płatkach kukurydzianych, soczyste i chrupiące.



Dziś zapraszam na bardzo smaczne polędwiczki z kurczaka. Takie polędwiczki przygotowuję bardzo często, zawsze znikają w zastraszającym tempie, dopiero dziś udało mi się zrobić zdjęcie, więc mogę się z Wami podzielić przepisem. Mięso dzięki uprzedniemu wymoczeniu w mieszaninie jajek, przypraw i mąki ziemniaczanej jest niesamowicie soczyste i nie potrzeba go smażyć w głębokim oleju. Polecam :)

Składniki
- 3 większe polędwiczki z kurczaka
- 2 surowe jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, czosnek mielony, papryka ostra mielona, domowa wegeta ( lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka )
- płatki kukurydziane
- olej

Wykonanie
Oczyszczone polędwiczki kroję wzdłuż na pół. Do większej miseczki wbijam jajka, do jajek dodaję dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszam, ma powstać bardzo luźne, płynne ciasto. Do mieszaniny przekładam mięso i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę ( im dłużej tym lepiej ). Po tym czasie wyjmuje mięso z ciasta i panieruję w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażę na rozgrzanym oleju kilka minut z obu stron, do zrumienienia.
Smacznego :)



14 komentarzy:

  1. Polędwiczki wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuję ich smak w ustach :-) uwielbiam takie polędwiczki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać, że pyszne.. też w takiej kukurydzianej panierce zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje chłopaki uwielbiają takie kąski :-) są wspaniałe w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię polędwiczki, są delikatniejsze niż reszta fileta. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, bardzo delikatne i soczyste :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nie tylko wyglądają, ale także smakują :) Pozdrawiam :)

      Usuń