środa, 20 kwietnia 2016

Kapuśniak z młodej kapusty z mięsem mielonym.



Kapuśniak z młodej kapusty, to zupa, której nie może zabraknąć w wiosennym menu w moim domu. Bardzo lubię wszelkie zupy, a kapustę młodą uwielbiam. Zwykle robię lekką zupę z młodej kapusty z dodatkiem innych wiosennych warzyw. Tym razem ugotowałam bardziej sycącą i pożywna wersję z dodatkiem mielonego mięsa. Zupa wyszła bardzo gęsta, spokojnie wystarczy na jednodaniowy wiosenny obiad. Polecam :)

Składniki
- główka młodej kapusty
- 0.40 dkg mielonego mięsa ( u mnie z udźca indyka)
- 2 marchewki

- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta, liść laurowy, ziele angielskie
- koperek

Wykonanie
Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam wszystkimi przyprawami ( bez listka laurowego i ziela angielskiego ). Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i zalewam ok.2,5 litrami wody. Dodaję listek laurowy i ziele angielskie, poszatkowaną kapustę, pokrojone w większą kostkę ziemniaki, marchewkę z selerem pokrojoną w słupki. Całość gotuję jeszcze jakieś 15-20 minut do miękkości warzyw i ziemniaków. Gotową zupę posypuję koperkiem i ewentualnie dosalam do smaku.
Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Apetyczny obiad :) Taka zupa to miłe wspomnienie z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym taką miseczkę na obiadek zjadła ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zupka naprawdę smaczna :) Pozdrawiam :)

      Usuń