poniedziałek, 4 kwietnia 2016
Piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami i papryką. Szybkie danie 2w1 z piekarnika.
Dziś zapraszam na bardzo szybkie, bardzo smaczne danie obiadowe. Piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami i papryką. Polecam :)
Składniki
- 3 filety z piersi z kurczaka
- 1-1,5 kg ziemniaków
- 2 mniejsze kolorowe papryki
- sól, domowa wegeta, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek,
- 3-4 łyżki oleju
Wykonanie
Ziemniaki obieram, dokładnie myję, osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w plasterki, przekładam do większego naczynia. Do ziemniaków dodaję pokrojone w paseczki papryki, 3-4 łyżki oleju i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszam ( najlepiej przy pomocy rąk ). Odstawiam na chwilkę.W między czasie piersi z kurczaka oczyszczam ze zbędnych błonek czy żyłek, każdą z nich kroję wzdłuż na pół tak aby powstały dwa płaty. Ziemniaki z papryką wyjmuję z naczynia, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładam na całej jej powierzchni. Na dnie naczynia w którym mieszałam ziemniaki z papryką została marynata z oleju i przypraw, przekładam do niej pokrojone mięso i dokładnie każdy kawałek w niej obtaczam. Tak przygotowane piersi układam na blaszce pomiędzy ziemniakami i papryką. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40-45 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Kiedy ziemniaki są chrupiace, a mięso zarumienione, ale jeszcze soczyste potrawa jest gotowa.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
lubię takie obiady- szybko się robi, a smakują przepusznie :)
OdpowiedzUsuńTakie dania są najlepsze :-) ostatnio robiłam podobne ale w woreczku do zapiekania :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania. Dawno nie jadłam i zrobiłaś mi ogromnego smaka! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłem cś podobnego i naprawdę było niezłe w smaku :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :). Dziękuję za przepis :).
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na pyszny i szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńSzybko, tanio i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńpysznie i lekko :) tak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMam już pomysł na jutrzejszy obiad :-) świetny !!:-)
OdpowiedzUsuńA jak nie mam termoobiegu to ile piec ?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMyślę, że 10-15 minut dłużej i w troche wyższej temperaturze powinno wystarczyć. Wszystko zależy do piekarnika, trzeba próbować podczas pieczenia. Pozdrawiam.
Usuńpieczone kartofelki sa wpaniale,ja rowniez tak pieke,czesto np, do drobiupieke kartofelki botaty--sa pyszne
Usuńdodalam jeszcze cebule i cukinie-przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper, jedzenie zajebiste, dzieciaki nie mogły się oderwać od stołu haha.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie. Dzisiaj zrobiła na obiad.Dodałam również marchewke. Maż zachwycony. Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra potrawa i nie droga w przygotowaniu. Napewno można się najeść :)
OdpowiedzUsuńA można dodać co innego niż papryki akurat nie mam
OdpowiedzUsuńMozna zrobić bez papryki, lub zastapić ją np. marchewką czy brokułem.
UsuńMożna dodać co innego niż papryke
OdpowiedzUsuńJa dodam pomidory koktailowe
OdpowiedzUsuń