poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami i papryką. Szybkie danie 2w1 z piekarnika.


Dziś zapraszam na bardzo szybkie, bardzo smaczne danie obiadowe. Piersi z kurczaka pieczone  z ziemniakami i papryką. Polecam :)

Składniki
- 3 filety z piersi z kurczaka
- 1-1,5 kg ziemniaków
- 2 mniejsze kolorowe papryki
- sól, domowa wegeta, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek,
- 3-4 łyżki oleju

Wykonanie
Ziemniaki obieram, dokładnie myję, osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w plasterki, przekładam do większego naczynia. Do ziemniaków dodaję pokrojone w paseczki papryki, 3-4 łyżki oleju i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszam ( najlepiej przy pomocy rąk ). Odstawiam na chwilkę.W między czasie piersi z kurczaka oczyszczam ze zbędnych błonek czy żyłek, każdą z nich kroję wzdłuż na pół tak aby powstały dwa płaty. Ziemniaki z papryką wyjmuję z naczynia, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładam na całej jej powierzchni. Na dnie naczynia w którym mieszałam ziemniaki z papryką została marynata z oleju i przypraw, przekładam do niej pokrojone mięso i dokładnie każdy kawałek w niej obtaczam. Tak przygotowane piersi układam na blaszce pomiędzy ziemniakami i papryką. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40-45 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Kiedy ziemniaki są chrupiace, a mięso zarumienione, ale jeszcze soczyste potrawa jest gotowa.
Smacznego :)






15 komentarzy:

  1. lubię takie obiady- szybko się robi, a smakują przepusznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania są najlepsze :-) ostatnio robiłam podobne ale w woreczku do zapiekania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie dania. Dawno nie jadłam i zrobiłaś mi ogromnego smaka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio jadłem cś podobnego i naprawdę było niezłe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest pyszne :). Dziękuję za przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na pyszny i szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie i lekko :) tak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam już pomysł na jutrzejszy obiad :-) świetny !!:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. A jak nie mam termoobiegu to ile piec ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Myślę, że 10-15 minut dłużej i w troche wyższej temperaturze powinno wystarczyć. Wszystko zależy do piekarnika, trzeba próbować podczas pieczenia. Pozdrawiam.

      Usuń
  10. dodalam jeszcze cebule i cukinie-przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, jedzenie zajebiste, dzieciaki nie mogły się oderwać od stołu haha.

    OdpowiedzUsuń