środa, 27 kwietnia 2016

Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina.


Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć.
Schab z tego przepisu, wychodzi bardzo soczysty, miękki i aromatyczny. Bardzo łatwy w przygotowaniu,  pracy nie ma z nim wiele, tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość i trochę poczekać nim się zapekluje, a potem już tylko pieczenie, studzenie i można zajadać :)
Polecam :)

Składniki
- 1 - 1,5 kg schabu bez kości
Zalewa
- 40 g soli peklowej
- 1 łyżeczka cukru,
- 0.5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
- 2 litry zimnej wody
 Do natarcia
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki papryki czerwonej mielonej
- 2 łyżki czosnku mielonego
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki kminku mielonego

Dodatkowo
siatka wędliniarska, lub sznurek bawełniany

Wykonanie
Schab myję, oczyszczam z błonek i częściowo skórek, boczną polędwiczkę zostawiam, bo lubimy, ale można wyciąć.
Przygotowuję zalewę : w dwóch litrach wody rozpuszczam sól peklową, cukier i resztę przypraw. Mięso umieszczam w dużym, najlepiej szklanym naczyniu z pokrywką, zalewam zalewą, tak aby było całe przykryte. Odstawiam w chłodne miejsce ( najlepiej do lodówki ) na 4-5 dni.
Po tym czasie mięso wyjmuję z zalewy, płuczę pod zimną bieżącą wodą, osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam do siatki wędliniarskiej lub z powodu jej braku obwiązuję sznurkiem bawełnianym, na zgrabny kształt.
  Obwiązany schab natłuszczam delikatnie olejem, nacieram czosnkiem, papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę ok. półtorej godziny z termoobiegiem. Kiedy schab jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz powstały z jego wytopienia jest przejrzysty,  jest gotowy. Po upieczeniu zostawiam mięso w zamkniętym piekarniku  do czasu aż całkiem wystygnie. Następnie owijam folią aluminiową i przekładam do lodówki.
Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. domowa wędlina jest najlepsza, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe wędliny, są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa wędlinka jest zawsze pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, a schab uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowa wędlina nie ma sobie równych :) pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień dobry.Mam pytanko,czy schab można zastąpić karkówką ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można Robiłam w ten sam sposób i karkówkę. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Pieczemy bez przykrycia?

    OdpowiedzUsuń