piątek, 14 kwietnia 2017

Sernik zebra czekoladowo waniliowy.


Jeśli nadal zastanawiacie się co dobrego upiec na święta to gorąco polecam szybki w wykonaniu bardzo smaczny i efektowny sernik czekoladowo waniliowy w paski o nazwie zebra :)
Gwarantuje, że zarówno i Wam jak i Waszym gościom będzie smakował. Wraz z tym postem chciałabym Wam drodzy czytelnicy bloga złożyć życzenia spokojnych, smacznych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)
Polecam :)

Składniki ( na tortownicę o średnicy 24 cm )
- 1 kg sera mielonego sernikowego z wiaderka
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- mały cukier waniliowy
- 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo
- papier do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym, do zmiksowanych dodaję kolejno partiami ser, mąkę ziemniaczaną i znów miksuję. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej z nich dodaje kakao, miksuję. Tortownice smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Na środek tortownicy wykładam po dwie trzy łyżki naprzemiennie każdej masy, raz jasna, raz ciemna, do wyczerpania. Sernik piekę w kąpieli wodnej to znaczy: na dno piekarnika wkładam szerokie naczynie z wodą ( np. inną blaszkę ). Sernik piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach około 80 minut bez termoobiegu. Gotowy sernik po poruszeniu tortownicą powinien być zwarty, nie galaretkowaty.
Po upieczeniu sernik zostawiam w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostudzenia.
Smacznego :)



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, więc częstuje się Twoim :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny serniczek :-) życzę cudownych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam nie rozumiem trochę tego pieczenia w kąpieli wodnej. Pod spodem blaszka z wodą a na wyższej półce blaszka z sernikiem i blaszki nie mają ze sobą styczności, dobrze rozumiem jeśli tak to jakie zadanie ma ta woda w blaszce poniżej

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze Pani rozumie, blaszki nie maja ze sobą styczności, ta z wodą jest szeroka i niska, kładę ją na dnie piekarnika, blaszkę z sernikiem na srodkowym poziomie. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik jest odpowoednio wilgotny i mamy gwarancję, że sie nie przesuszy.

    OdpowiedzUsuń
  6. aha, dziękuję bardzo za wyjaśnienie

    OdpowiedzUsuń