czwartek, 13 kwietnia 2017

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym.


Dziś zapraszam Was na bardzo prosty i nieskomplikowany przepis na białą kiełbasę. Tak właśnie moja babcia przygotowywała swego czasu sos chrzanowy, ja oczywiście jako dziecko nie znosiłam tego dania i z całego obiadu zjadałam tylko same utłuczone ziemniaki, kiełbasa i sos były be. I dokładnie tak samo robiła moja córka, jak była mała. Aktualnie już wszystkim smakuje, więc dochodzę do wniosku, że do tego dania trzeba dorosnąć :)

Składniki
- 4-5 pętek białej kiełbasy ( co najmniej po sztuce na osobę )
- pól szklanki śmietany 12 lub 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka
- pół łyżeczki majeranku
- sól, pieprz biały do smaku

Wykonanie
 Białą kiełbasę przekładam do garnka, zalewam wodą, troszkę tak aby tylko przykryła kiełbasę. Doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam moc i gotuję kiełbasę na wolniutkim ogniu 5 minut. Po tym czasie wyjmuję ja z wody, wodę zostawiam. W małym garnuszku rozrabiam śmietanę z mąką, powstałą mieszaninę przelewam do wywaru z kiełbasy, dodaję chrzan, roztarty majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Sos gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze około 5 minut. Do gorącego wkładam kiełbasę. Podaję na gorąco. Jeśli kiełbasa ma być daniem obiadowym podaję ją z ziemniakami purre i ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Jeśli ma stanowić samodzielne danie podaję z pieczywem i żurkiem, lub barszczem w kubku :)
Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię białą kiełbaskę - pozycja obowiązkowa w Święta Wielkanocne :) Pyszna propozycja z tym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zrobię, bo moim dzieciakom bardzo posmakowała biała kiełbasa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za ten przepis o taki mi właśnie chodziło, białą kiełbaskę robię sobie sam ale brakowało mi tego drugiego składnika czyli sosu chrzanowego.

    OdpowiedzUsuń