sobota, 28 marca 2015

Krupnik na szyjkach indyczych z suszonymi grzybkami i kasza jęczmienną.






Krupnik, bardzo smaczna, sycąca i pożywna zupa. Niby jest wiosna a u mnie za oknem szaro, buro, mokro i zimno... jeśli też tak macie to polecam smakowitą zupkę na rozgrzewkę i poprawę humoru :)

Składniki
- 2 duże szyje z indyka
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka
- pól selera
- cebula, kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 większe ziemniaki
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- garść suszonych grzybków
- gałązka lubczyku i pietruszki zielonej
- sól, domowa wegeta 
- majeranek

Wykonanie
Szyjki indycze kroję na połówki lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości, zalewam ok. 3-4  litrami wody, solę i gotuje na wolnym ogniu. Wypłukane na sicie grzybki suszone moczę w zimnej wodzie ok. 0,5 godziny. Po tym czasie dodaję je wraz zalewą w której się moczyły do gotujących się szyjek. Kiedy szyjki są już prawie miękkie dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler ,por, opieczoną na palniku cebulkę i ząbki czosnku. Całość dalej gotuję, następnie dodaję ok. 6 łyżek kaszy jęczmiennej, gotuję jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dorzucam do zupy gałązkę lubczyku i zielonej pietruszki, doprawiam domowa wegeta i majerankiem.
Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię krupnik, gotuje ale bez mięsa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tutaj mięsa daje co niemiara :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, każdą zupkę uwielbiam i ja i moja rodzinka z mięskiem :)

      Usuń
  3. Nie robiłam nigdy krupniku na szyjach indyczych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Polecam wypróbować...pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Na szyjkach krupnik jest najlepszy! Po ugotowaniu wywaru obieram szyjki z mięsa i wrzucam do zupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak samo robię :) Pozdrawiam :)

      Usuń