czwartek, 5 marca 2015

Kapusta kiszona na ciepło z boczkiem i suszonymi grzybkami.






Kapusta kiszona duszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale w/g minie najlepiej smakuje w parze z smażoną kaszanką lub duszonym golonkiem. Polecam :)

Składniki
- 0.5 kg kapusty kiszonej ( może być z dodatkiem marchewki )
- garść suszonych grzybków
- 5 dkg boczku wędzonego
- 1 szt. cebula
- listek laurowy, ziele angielskie, kminek mielony, koperek, sól i pieprz do smaku
- łyżka mąki

Wykonanie
 Kapustę kiszoną kroję drobniutko ( jeśli jest za mocno kwaśna przed krojeniem należy ją delikatnie wypłukać ), przekładam do garnka i zalewam wodą tak aby tylko przykryła kapustę, do kapusty dodaje listek laurowy, ziele angielskie, kminek mielony i obrana ze skórki cebulę ( w całości ).  Wymoczone grzybki kroję w paseczki i dokładam do kapusty ( wraz w wodą w której się moczyły). Całość gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Cebulę wyjmuję i wyrzucam. Boczek kroje w kosteczkę , rumienię na patelni, kiedy się wytopi tłuszcz dodaję do boczku łyżkę maki, mieszam, dodaję trochę wody i robię zasmażkę. Zasmażkę przekładam do miękkiej kapusty. Całość gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok. 3 minuty, na koniec dodaje koperek i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.
Podaję oczywiście na ciepło :)
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na kapustę. Jestem ciekawa jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń