czwartek, 2 kwietnia 2015

Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Karczek w pieczarkach i papryce.







Karkówka przygotowana w ten sposób jest bardzo mięciutka, wprost rozpływa się w ustach, a dzięki temu ,że od samego początku jest pieczona z papryką, pieczarkami i cebulką jest bardzo aromatyczna. Takie mięsko to świetna propozycja na niedzielny, czy świąteczny obiad. Polecam :)

Składniki
- 1 kg karkówki
- 0.5 kg pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- sól, domowa wegeta , czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka melona, pieprz
- olej

Wykonanie
Mięso kroję w grubsze plastry ( nie rozbijam ). Każdy plaster dokładnie nacieram wszystkimi przyprawami i odstawiam do lodówki na  co najmniej godzinę. W tym czasie pieczarki kroję w ćwiartki lub ósemki ..w zależności od wielkości.. , paprykę w większa kostkę, cebulę siekam.
Zamarynowane plastry karkówki przekładam do delikatnie wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, na mięso wykładam cebulę, paprykę i pieczarki. Całość zalewam szklanką wody. Naczynie przykrywam pokrywką, wkładam do zimnego piekarnika i piekę w temperaturze 180-190 stopni z termoobiegiem 1.5-2 godziny. Co jakiś czas w zaglądam do mięsa, delikatnie obracam i w razie potrzeby uzupełniam gorąca wodą.
Tak przygotowana karkówka smakuje podana z zarówno z ziemniakami, kasza czy ryżem, oczywiście koniecznie w towarzystwie ulubionej surówki.
Smacznego :)





9 komentarzy:

  1. Super pomysł na pyszne mięsko na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję mięsko naprawdę pyszne, polecam :)

      Usuń
  2. Smaczna ta karkóweczka :-) to była moja inspiracja na dzisiejszy obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada mega-apetycznie !!zabieram przepisik, pozdrawiam i Wesolych Sw.B.N. oraz Szczesliwego,zdrowego i b. tworczego N.Roku!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie, pozdrawiam i życze Wesołych Świat i Szczęśliwego Nowego Roku! Ps. Zapraszam po więcej przepisów :)

      Usuń