poniedziałek, 15 września 2014

Wątróbka drobiowa smażona z cebulą i jabłkami. Aromatyczna z majerankiem.



Wątróbka z cebulką i jabłkiem to bardzo smaczne, aromatyczne danie. Jabłko nadaje oryginalnego, lekko kwaśno-słodkiego smaku, majeranek i cebulka cudnego zapachu. Tak przygotowana wątróbka jest bardzo soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach :) Polecam :)

Składniki ( dla dwóch osób )
- wątróbka drobiowa 40 dkg
- jabłka najlepsze będą twarde i lekko kwaskowe - 2 sztuki
- cebula 1 duża
- olej
- majeranek, sól, sos sojowy ciemny

Wykonanie
Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam. Kroję na mniejsze podłużne kawałki. Cebulę kroję w półplasterki, obrane jabłka w ćwiartki i każda ćwiartkę przekrawam jeszcze na połówki. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Wrzucam cebulę i jabłka, doprawiam roztartym majerankiem, chwilkę smażę na wolnym ogniu, po zeszkleniu cebulki i lekkim zmięknięciu jabłek, przesuwam cebule wraz z jabłkami na boki patelni, zwiększam gaz na maximum i wrzucam wątróbkę. Smażę wszystko dosłownie 4-5 minut, mieszając. Aż wątróbka straci różowy kolor a tłuszcz na którym się smaży będzie przejrzysty. Patelnie ściągam z ognia i dopiero wtedy danie doprawiam solą i kropię sosem sojowym. Mieszam i wykładam na talerze.
Podaje na ciepło jako samodzielne danie z pieczywem, lub jako danie obiadowe z ziemniaczkami i dowolną surówką.
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Robię taką od lat. Zamiast majeranku i sosu sojowego używam tymianku. Podaję z ryżem. 😆

    OdpowiedzUsuń