środa, 10 września 2014

Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Domowe przetwory.







Sałatka z cukinii po szwedzku to nic innego jak znany popularny przepis na ogórki po szwedzku. Ja od paru sezonów sałatkę szwedzką przygotowuję właśnie z wykorzystaniem cukinii, bo ogórki przetwarzam na różne inne sposoby. I powiem szczerze cukinia jest delikatniejsza i bardziej nam smakuje. Polecam :)

Składniki
- 2,5 kg cukinii ( obranej ze skórki i wypestkowanej )
- 0,5 kg cebuli
- pieprz ziołowy ok.15-20 gr.
- 25 dkg. cukru
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju

Wykonanie
Cukinię i cebulę szatkuję na drobne plasterki, wkładam do dużej miski, dodaje pozostałe składniki, mieszam i odstawiam na 2 godziny.
Po tym czasie przekładam do słojów i zalewam wytworzona zalewą.
Szczelnie zakręcam i pasteryzuję w zależności od wielkości słojów ok. 6-8 minut.
Smacznego :)






7 komentarzy:

  1. Mam pytanie, wytworzoną zalewą to znaczy jaką? z jakich składników? Ocet olej i co jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki zalewy to olej ocet i sok, który puści cukinia, będzie tego naprawdę sporo. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ja dodaję jeszcze curry i jest rewelacyjne ..

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, ta zalewa na gorącą czy zimno?

    OdpowiedzUsuń
  4. a pasteryzowanie te 6-8 min to od wstawienia garnka czy od zagotowania wody w nim?

    OdpowiedzUsuń