niedziela, 14 września 2014

Szybkie ciasto kakaowe z gruszkami.






Ciasto kakaowe z gruszkami. Bardzo smaczne, wilgotne, proste i szybkie w wykonaniu. Polecam :)

Składniki ( na tortownicę 26 cm.)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 płaskie łyżki kakao
- cztery duże gruszki
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie
Jajka ubijam z cukrem, dodaję stopniowo przesiana mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i oliwę z oliwek. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaje do ciasta obrane ze skórki i pokrojone w dość dużą kostkę gruszki. Mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w temp.180 stopni ( z termoobiegiem ) ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Witam, czy jak ubijam jajka z cukrem to całe jajka czy najpierw ubijam białko i potem dodaje cukier?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) Ubijam całe jajka z cukrem,ciasto błyskawiczne, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto właśnie się piecze :) niestety miałam w domu tylko 3 gruszki, ale mam nadzieję, że ciasto zbytnio przez to nie ucierpi :) wspaniale pachnie w całym domu! Dzieciaki już się niecierpliwią, chyba będziemy jeść gorące ciasto :D

    OdpowiedzUsuń