środa, 3 września 2014

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę. Domowe przetwory.







Fasolka szparagowa przygotowana z tego przepisu przechowuje się bardzo długo, po otwarciu słoika smakuje jak świeżutka, dopiero co zebrana i ugotowana.
Wykorzystuje ją najczęściej jako dodatek do obiadu np. polaną bułką tarta z masełkiem przepis tu http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/09/fasolka-szparagowa-polana-zrumieniona.html , także do zup i sałatek. Kiedy podaje do obiadu to fasolkę podgrzewam w rondelku wraz z zalewą, do sałatek jest gotowa po wyjęciu ze słoika i odcedzeniu.
Polecam :)

Składniki
- fasolka szparagowa
Zalewa na 1 litr wody
- pół łyżeczki soli
- ćwierć łyżeczki kawsku cytrynowego

Wykonanie
Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płuczę. Wrzucam na wrzątek i od momentu zagotowania się wody gotuje fasolkę na wolniutkim ogniu ok. 7-9 minut. Odcedzam na sicie. Układam w słojach pionowo, nie za gęsto. Zalewam gorącą zalewą. Zakręcam szczelnie. Pasteryzuję około 30-40 minut. Przechowuję w chłodnym miejscu.
Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Potrzebny był mi przepis na fasolkę bez octu. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki ,bardzo prosty przepis.Wypróbuję go teraz . Robiłam zupełnie inaczej , fasolka była też pyszna.Pozdrawiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się podzielić opinią po zrobieniu :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń