piątek, 19 września 2014

Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie.






Pulpeciki przygotowuję z mięsa z udźca indyka jest ono bardzo soczyste, delikatne,smaczne i zdrowe. Dziś na obiad przygotowałam pulpety w sosie pomidorowym, podałam z ziemniaczkami, ale takie pulpeciki pasują równie dobrze z ryżem ,makaronem czy kaszą. Polecam :)

Składniki
- mięso mielone z udźca indyka 60 dkg.
- jajko
- mała czerstwa bułeczka
- czosnek 2 ząbki
- domowa wegeta, majeranek,papryka mielona
Na sos
- koncentrat pomidorowy 70 g
- śmietana 18%  2 łyżki
- mąka 2 - 3 łyżeczki
- bazylia,czosnek mielony,papryka słodka mielona, ( ew. sól, pieprz )
Dodatkowo
- wywar mięsny domowy lub ew.kostka rosołowa

Wykonanie
Do mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Mieszam najpierw łyżką potem bardzo dokładnie ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję ok. 2 litry wywaru ( lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej) i powolutku na gotująca wodę wrzucam pulpety, zmniejszam ogień i gotuje około 30 minut. 
W międzyczasie w małym garnuszku rozrabiam śmietanę z mąką i odrobina wody ( mieszam tak aby nie było grudek ) dodaję dwie łyżki gorącego wywaru, mieszam i całość wlewam do pulpetów. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam bazylią, czosnkiem mielonym i odrobina słodkiej papryki, delikatnie mieszam  i gotuje na wolnym ogniu jeszcze ok. 3 minuty.
Pulpeciki w sosie podaję na gorąco posypane zieleniną.
Smacznego :)



Zapraszam również na  http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/pulpety-z-indyka-w-sosie-pieczarkowo.html




3 komentarze:

  1. Trafilam tu z domu pelnego pomyslow, naprawde fajny blog z przepisami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pozdrawiam i zapraszam po więcej smakowitych przepisów :)

      Usuń
  2. Moje ulubione! Lekkie i przepyszne! Mniam, fantastyczny obiad, którego dawno nie robiłam. Muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń