piątek, 8 sierpnia 2014

Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Pyszny obiad na lato.






Leczo. Bardzo smaczne danie jednogarnkowe. W sezonie przygotowuję je co najmniej kilka razy, kiedy tylko na grządkach pojawią się cukinie i dojrzeją pomidorki. Żeby nie było, "że same warzywa",dodaję do potrawy pachnący wędzony boczek i swojską kiełbaskę. Polecam :)

Składniki
- cukinia ( jedna duża lub dwie mniejsze )
- papryka 2 szt. ( najlepiej 1 czerwona, 1 zielona )
- pomidory 4- 5 szt.
- cebula
- czosnek 1 duży ząbek, lub 2 mniejsze
- pieczarki 8-10 szt.
- boczek wędzony 15 dkg.
- dobra cienka kiełbasa 1 pętko
- domowa wegeta ( ew. sól i pieprz do smaku)
- majeranek, bazylia
- olej

Wykonanie.
Boczek i cebulę kroję w drobna kosteczkę , kiełbasę i pieczarki w półplasterki i plasterki, paprykę, cukinię i pomidory ( sparzone i obrane ze skórki ) w większa kostkę. Cukinię przed krojeniem obieram ze skórki i jeśli jest duża i ma duże pestki to je usuwam, z małej nie ma takiej potrzeby.
W garnku z grubym dnem, rozgrzewam odrobinę oleju wrzucam boczek i przesmażam, jak puści trochę tłuszczu i lekko się zrumieni dodaję kiełbasę, przesmażam, dodaję pieczarki, przesmażam, dokładam cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę duszę, aż cebula i pieczarki puszczą sok. Następnie dodaję paprykę, kiedy trochę zmięknie dodaję cukinię. Gdy cukinia jest już prawie miękka dodaję pomidory. Mieszam i kiedy pomidory puszczą sok, doprawiam wegetą, majerankiem i bazylią. Odstawiam z gazu, przykrywam pokrywką. Tak przykryte zostawiam na ok. pół godziny, aż smaki się "przegryzą".
Podaję z pieczywem.
Smacznego :)



-

2 komentarze:

  1. A co z czosnkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś mi umknął, już poprawiam. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję razem z cebulą. Dziękuję za czujność. Pozdrawiam :)

      Usuń