niedziela, 31 sierpnia 2014

Szarlotka zawsze udana. Najlepsze ciasto z jabłkami.







Dziś dla odmiany coś słodkiego :) Pyszna szarlotka z przepisu mojej mamy i przez nią upieczona, świeżutka, pachnąca Polecam :)

Składniki
Ciasto
- 25 dkg. miękkiego masła roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżki śmietany
Nadzienie
- 1 kg. jabłek
- 1-2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- cukier puder do posypania

Wykonanie
Nadzienie: jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną teflonowa patelnie, dodać cukier waniliowy i łyżkę cukru, mieszać, chwilę przesmażyć. Ostudzić.
Masło wyjąć z lodówki i zostawić aż osiągnie temperaturę pokojowa i zmięknie,białka oddzielić od żółtek ,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć przy pomocy miksera z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie  dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką.
Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę, wymieszać i zalać nadzienie jabłkowe.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



Uwagi:
Mus jabłkowy przygotowuje wcześniej tzn.w sezonie jabłkowym,wtedy szarlotka jest naprawdę błyskawicznym ciastem, wystarczy przygtować ciasto otworzyć słoiczek i upiec :)
Oto przepis na mus jabłkowy w słoikach : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/domowy-mus-jabkowy-w-soikach-na-zime.html

Polecam :)

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam szarlotkę ,wspaniałe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci wyszła ta szarlotka, taka wysoka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, nie ma to jak mamine ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka jest rewelacja . Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka jest rewelacja . Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka rewelacja warto wypróbować . :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka jest rewelacja warto wypróbować . Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. a na jakiej wielkości blaszkę jest ta porcja?
    wyglada bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka 20x35 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Szarlotka rewelacja :) polecam

      Usuń
  9. Witam! Proszę mi powiedzieć czy to ciasto można również upiec np. ze śliwkami? Czy śliwki można ułożyć na wierzch ciasta i lekko je docisnąć?
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ze śliwkami też bedzie bardzo dobre, ja ostatnio jabłka zamieniałam na gruszki Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Przepyszna, dodalam cynamonu do jabłek i galaretkę cytrynową, zrobiłam lukier cytrynowy. Moim zdaniem trochę słodka następnym razem dam mniej cukru. Polecam, cudo....

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny przepis, który wpisuję do swojego kulinarnego notesu :-)

    OdpowiedzUsuń