czwartek, 21 sierpnia 2014

Kalafior zapiekany z szynką i serem. Szybka zapiekanka kalafiorowa.







Jeśli znudzi się nam tradycyjny kalafior polany bułką tartą, to proponuję ten przepis: kalafior zapieczony z serem, szynką i zieloną cebulką. Danie naprawdę smaczne i warte polecenia. Szybkie, smaczne i jak dla mnie bardzo sycące :) jak najbardziej polecam :)

Składniki
- kalafior
- szynka 10 dkg ( dodałam jeszcze kawałek drobiowej kiełbaski )
- ser żółty 10-15 dkg. ( w zależności od wielkości kalafiora )
- zielona cebulka ( spora garść )
- masło
- sól, czosnek mielony

Wykonanie
Kalafiora dzielę na większe różyczki, gotuję w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzam, przestudzam.
Kiedy kalafior się gotuje przygotowuję pozostałe składniki: szynkę ( ew. kiełbaski ) kroje w kostkę, zieloną cebulkę w paseczki, ser scieram na grubszych oczkach tarki.
Lekko przestudzony kalafior układam ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym na każda różyczkę nakładam cieniutki plasterek masła,przyprawiam granulowanym czosnkiem, całość posypuje szynką, zieloną cebulką i grubszą warstwą startego sera.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni z termoobiegiem ok. 10-15 minut aż ser się stopi i zarumieni.
Podaję z jajkiem sadzonym i maślanką
Smacznego :)







21 komentarzy:

  1. mniam! wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie to wygląda! kocham kalarior :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam kalafior :) Polecam i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mmmm myślę, ze z brokułami też wyjdzie super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak z brokułami jest równie smaczne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Przykryć naczynie w piekarniku czy ma być otwarte?

      Usuń
    3. Witam. Naczynia nie przykrywam. Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. Przykryć naczynie w piekarniku czy ma być otwarte?

      Usuń
    5. Piekę w otwartym naczyniu :)

      Usuń
    6. Ok tak zrobię,dziękuję za odpowiedź 😏

      Usuń
  4. super sprawa, dzis to zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam i wcinam, zamiast kalafiora miałam pod ręką brokuł. Jest na prawdę pyszne :) miłe urozmaicenie w jadłospisie, dziękuje za przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, cieszę się, że smakuje :)

      Usuń
  7. Pysznie wygląda! :) Muszę zrobić. Czy zielona cebulka to szczypiorek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być szczypiorek :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. W sam raz pomysł na jutro. Kalafior juz kupiony, zobaczymy co z tego wyjdzie ^.^

    OdpowiedzUsuń
  9. a nie wiedzialam co jutro na obiad ugotowac :) dziekuje za pomysl

    OdpowiedzUsuń