środa, 27 sierpnia 2014

Papryka marynowana. Smaczna i chrupiąca. Domowe przetwory.







Papryka marynowana z tego przepisu jest zawsze smaczna, jędrna i chrupiąca, przechowuje się długo.
Doskonała jako dodatek do sałatek, kanapek, czy gotowanych lub pieczonych kiełbasek.
Polecam :)

Składniki ( na ok. 9 słoików o pojemności 0,5 litra )
- papryka czerwona, lub kolorowa 2 kg.
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gorczyca w ziarenkach
- czosnek
- olej
Zalewa
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 6 płaskich łyżek cukru
- 3 płaskie łyżki soli

Wykonanie
Na dno każdego słoja daję dwa ziarna ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,  listek laurowy i ząbek czosnku.
Papryki oczyszczam, kroję w szerokie paski układam na szerokim sicie i parzę wrzątkiem. Następnie sparzone papryki układam ściśle do słoików. Przygotowuje zalewę i gorącą zalewam papryki w słojach. Na górę każdego słoja dolewam po łyżce oleju. Zakręcam. Pasteryzuje od zagotowania się wody w garnku ok.1-2 minuty. Wyjmuję na ściereczkę i ustawiam do góry dnem. Kiedy słoje przestygną wynoszę je w chłodne miejsce.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz