wtorek, 6 maja 2014

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym.






Często kupuję mięso z udźca indyka, jest ono bardzo soczyste, delikatne i smaczne. Mięso przeważnie mielę i podaję w różnej formie. Dziś na obiad były pulpeciki w kremowym sosie pieczarkowo serkowym. Danie delikatne i syte. Uniwersalne, pasuje podane z ziemniakami, ryżem, makaronem, bądź kaszami.

Składniki
- mięso mielone z udźca indyka 60 dkg.
- jajko
- mała czerstwa bułeczka
- czosnek 2 ząbki
- domowa wegeta, majeranek,papryka mielona
Na sos
- pieczarki 40 dkg
- serek topiony pieczarkowy 100g ( duży)
- sos sojowy
- łyżka mąki
- olej
Dodatkowo
- wywar mięsny domowy ( lub kostka rosołowa )

Wykonanie
Do mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Mieszam najpierw łyżką potem bardzo dokładnie ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję ok. 2-3 litry wywaru ( lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej) i powolutku na gotująca wodę wrzucam pulpety, zmniejszam ogień i gotuje około 30 minut.
Kiedy pulpety się gotują przygotowuję sos. Pieczarki czyszczę, kroję w grubsze plasterki. W rondelku rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam pieczarki. Do małego garnuszka nalewam trochę wrzącego wywaru z pulpetów, dodaję do niego pokrojony serek topiony i miksuję, kiedy przestygnie dodaję łyżkę mąki i znów miksuję. Całość dodaję do podsmażonych pieczarek,mieszam i gotuję jeszcze 3 minuty na wolnym ogniu. Doprawiam kilkoma kroplami sosu sojowego. Ugotowane pulpety przekładam do sosu, delikatnie mieszam i danie gotowe.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mimo, że bardzo lubię eksperymenty kulinarne, to do takich pulpecików wracam zawsze :)

    OdpowiedzUsuń