piątek, 2 maja 2014

Zupa serowa z mozzarellą. Pyszna, sycąca, wykwintna :)






Kolejny przepis z kuchni mojej mamy :) Kiedy jesteśmy zaproszeni na rodzinny obiad, mam pyta jaka zupę zrobić? A cała moja rodzinka odpowiada chórem " serową ". Uwielbiamy ją. I nie ma ,że Wielkanoc, czy Boże Narodzenie , nie ma ,że barszczyk, czy żurek, zawsze pada na serową. Dziś zdobyłam przepis i zrobiłam. Pyszna :) Polecam :)

Składniki
- podudzia z kurczaka ( pałki ) 6 szt.
- marchewka, pietruszka, kawałek selera
- mała cebula, czosnek 2 ząbki
- serki topione kremowe 6 trójkącików
- sól, gałka muszkatołowa
- śmietana 30%  200 ml.

Dodatki
- opakowanie mozzarelli ( małe kuleczki )
- jajka na twardo
- zielona cebulka

Wykonanie
Podudzia  z kurczaka zalewam wodą i gotuję wraz z warzywami do miękkości. Wywar przecedzam. Mięsko obieram, rozdrabniam, marchewkę kroję w plasterki i wrzucam wraz z mięsem do zupki. Do półlitrowego garnuszka odlewam chochelkę wrzącego wywaru, wrzucam do niego pokrojone w plasterki serki topione i miksuje do rozpuszczenia. Wlewam do zupy.Całość doprawiam płaską łyżeczką gałki muszkatołowej, wlewam śmietankę i wyłączam gaz.
Na talerzach rozkładam pokrojone na ćwiartki ugotowane jajko na twardo ( pól jajka na porcję ), przekrojone na pół małe kuleczki mozzarelli, zalewam gorącą zupą ( ważne aby zupa była gorąca wtedy mozzarella, będzie się " ciągła " jak na pizzy ).Posypuję pokrojoną zieloną cebulką.
Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. wygląda super, na pewno zrobię!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zupa naprawdę przepyszna :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Mieszkam za granicą i nie mam serków trójkącików, mogłabyś mi podać wagę tych serków? Kupię jakieś zastępstwo :)
    I czy zamiast pałek można użyć piersi z kurczaka? I zrobić bez gałki muszkatołowej? Wiem, że to pewnie nie będzie to samo, ale jeszcze nie odkryłam wszystkich sekretów norweskich sklepów. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj.
      Waga serków to ok.160-180 gram, myślę, że zupka bez gałki będzie po prostu łagodniejsza, bo gałka dodaje trochę ostrości. Zamiast pałek jak najbardziej można użyć piersi z kurczaka :) Pozdrawiam i napisz proszę czy zupka Ci zasmakowała :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź! Coś mi mówi, że w przyszłym tygodniu wypróbuję! :)

      Usuń
  3. właśnie jem sobie tą zupkę z tego przepisu :) Rozpieszczam podniebienie! :) Użyłam 4 serków topionych z biedronki o smaku ser edamski :) tam są takie większe prostokątne :)
    Dziękuję za ten przepis, na stałe wpisuję go do mojego repertuaru jedzeniowego :) Pozdrawiam i już patrzę co innego ciekawego tutaj znajdę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że zupka przypadła do gustu :)Proszę się rozgościć na blogu i korzystać do woli z przepisów. Pozdrawiam :)

      Usuń