poniedziałek, 12 maja 2014

Młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami. Pysznie i szybko.


Młoda kapustka duszona na masełku z porem i pomidorkami. Cóż może być lepszego :)
Tak przygotowana kapustka może posłużyć jako samodzielne danie lub jako smakowity dodatek do obiadu.
Tylko uwaga proponuję przygotować od razu podwójną porcję,bo ona znika już w trakcie przygotowania tzn. kosztowania :)

Składniki
- główka młodej kapusty
- pomidory 2 szt.
- kawałek pora
- pół pęczka koperku
- masło
- sól, cukier, majeranek,
- sok z cytryny

Wykonanie
Kapustę szatkuję w średniej grubości paseczki, pora kroje w cieniutkie półplasterki, pomidora ( wcześniej sparzonego i obranego ) w kostkę, koperek drobniutko.
W dużej głębokiej patelni roztapiam ok.2 łyżki masła,dodaje do niego pora i chwilkę duszę. Do pora dodaję poszatkowaną kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej wody. Mieszam. Kiedy kapustka jest na wpół miękka dodaję pomidory, koperek,szczyptę soli,cukru i majeranku. Gotuje jeszcze chwilkę, parę minut, aby pomidory się nie rozpadły. Na końcu kosztuję i doprawiam kilkoma kroplami soku z cytryny.
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Młoda kapusta z koperkiem- najlepsze połączenie. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń