poniedziałek, 5 maja 2014

Domowa surówka coleslaw, łagodna i delikatna






Bardzo smaczna surówka,chyba nie trzeba jej nikomu zachwalać. Doskonała na rodzinne imprezy, na zwykły obiad i spotkanie przy grillu. U mnie w wersji łagodnej. Delikatna, zajadają się nią również dzieciaki, które nie zawsze gustują w mocno doprawionym oryginale.

Składniki
- pół główki białej kapusty
- marchewka jedna większa, lub dwie mniejsze
- zielona cebulka
- zielona pietruszka
- cukier, sól,
- ocet jabłkowy
- sok z cytryny
- majonez 
- mleko

Wykonanie
 Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miski i ugniatam rękami aż trochę zmięknie i delikatnie puści sok.
Marchewkę ścieram na drobnych oczkach tarki, cebulkę i pietruszkę siekam  dodaje do miski. Mieszam. Posypuję łyżeczką cukru, dwoma szczyptami soli, dolewam 2-3 łyżki mleka, łyżeczkę octu jabłkowego i kilka kropli soku z cytryny. Na koniec dodaje 3-4 łyżki majonezu. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie surówka jest gotowa.
Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Musze ją w końcu zrobić tym bardziej, że wygląda, smakuje i jest bardzo prosta ;)

    OdpowiedzUsuń