wtorek, 13 października 2020

Zupa jarzynowa z klopsikami

W ten deszczowy, pochmurny i zimny dzień zapraszam Was na typowo jesienną, rozgrzewającą zupę jarzynową z klopsikami. Gęsta, pożywna i sycąca doskonała na obiad lub ciepłą kolację. Polecam :)

Składniki
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek
- 3 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- garść fasolki szparagowej
- kilka różyczek brokuła i kalafiora
- kilka brukselek
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- cebula
- ząbek czosnku
- 2,5 - 3 litra wody
- 50 ml śmietanki 30%
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego koperku
- gałązka lubczyku
- sól 
 
Wykonanie
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję do niego jajko, łyżkę kaszy manny, szczyptę majeranku i kminku, pół łyżeczki czosnku mielonego i dwie szczypty soli. Mięso wyrabiam ręka na jednolita masę i odstawiłam na ok. 15 minut do lodówki. Następnie zwilżonymi rękoma formuję male kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
W większym garnku zagotowuję ok 2.5 - 3 litra lekko osolonej wody. Do wrzątku dodaję pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę w słupki i seler w większą kostkę, dodaję też cebulę w całości i czosnek. Gotuję około 10 minut, po tym czasie do zupy dodaję pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Kiedy woda się zagotuje przekładam do zupy klopsiki, całość delikatnie mieszam. Kiedy klopsiki wypłyną na wierzch do zupy dodaję brukselkę, pokrojoną fasolkę i różyczki kalafiora z brokułem. Wrzucam lubczyk i całość gotuję powoli na wolnym ogniu do miękkości warzyw ( jakieś 15- 20 minut. ) . Pod koniec gotowania do zupy wlewam śmietankę, dodaję posiekane natki, doprawiam roztartym majerankiem.
Smacznego :)




27 komentarzy:

  1. Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pulpeciki...
    A planuję zrobić, ale takie gotowane na parze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pulpety to także moje ulubione jedzenie. W moim kraju przepis na klopsiki różni się od twojego i jestem ciekawa, czy mogę zrobić ten pysznie wyglądający przepis na klopsiki od ciebie.

    Dzięki za przepis.
    Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  3. zupa w sam raz na jesienne dni

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, jesienne propozycja :-) Też czasem taką robię, bardzo lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne danie na te zimne i deszczowe dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama zupa jest pyszna, a z klopsikami to prawdziwa pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pulpecików w zupie jeszcze nie jadłam :) Z pewnością bardzo sycące :) Muszę też w ten sposób przygotować tę zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam zupę jarzynową, ale z klopsikami jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń