środa, 1 lutego 2017

Pałki z kurczaka panierowane, soczyste i chrupiące, z piekarnika.



Soczyste i chrupiące, a do tego szybkie w  przygotowaniu, bo pieczone w piekarniku. Czego chcieć więcej? No może tylko do kolekcji pieczonych ziemniaczków i ulubionej surówki :) Polecam.

Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 2 jajka
- pól szklanki mleka
- domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka
- czosnek mielony
- papryka mielona
- bułka tarta

Wykonanie
W misce mieszam ( bełtam ) jajka z mlekiem i przyprawami, do mieszaniny zanurzam kawałki kurczaka  i odstawiam w chłodne miejsce ( do lodówki ) na co najmniej pół godziny. Po tym czasie zamarynowane pałki przekładam do bułki tartej, dokładnie panieruję w niej, nadmiar strzepuję. Opanierowane kawałki mięsa przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach z termoobiegiem około 50 minut.
Smacznego :)




1 komentarz: