piątek, 3 lutego 2017

Murzynek z serem. Ciasto czekoladowo serowe. Sernik izaura.


Weekend przed nami, zapraszam na szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne, moje ulubione ciacho. Murzynek z serem. Jak sama nazwa wskazuje jest to połączenie murzynka  z sernikiem, zwane tez przez niektórych sernikiem izaura, lub czekoladowym sernikiem. Polecam :)

Składniki ( na blachę 35x25 cm)

Ciasto
- 250g margaryny
- 2 szklanki* maki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 10 łyżek wody
 
Masa serowa
- 0,5 kg sera białego ( twarogu )
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 100 g miękkiego masła

*szklanka - 250ml

Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
- wiórki kokosowe do posypania gotowego ciasta

Wykonanie
Margarynę, 6 łyżek wody, cukier i kakao wkładam do garnka i podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotuję trzy minuty. Odlewam około pół szklanki masy na polewę, resztę studzę. Kiedy masa wystygnie dodaje do niej 4 łyżki wody, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam mikserem. W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z białek. Pianę przekładam do ciasta i mieszam bardzo delikatnie łyżką.
Ser mielę lub ścieram na tarce. Do sera dodaję jajka i pokrojone na cząstki masło, miksuję na gładką masę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodaję cukier i budyń.
Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blachę wylewam najpierw ciemne ciasto a na nie kupkami przekładam masę serową.
Ciasto przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę 45-50 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu lekko uchylam piekarnik i zostawiam w nim ciasto do całkowitego wystudzenia, aby nie opadło. Ostudzone ciasto polewam lekko podgrzaną ( np. w mikrofalówce ) polewą i posypuję wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)






11 komentarzy:

  1. Chyba jeszcze takiego połączenia nie jadłam, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy może być ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, tylko ważne aby był dobrej jakości.

      Usuń
  3. Ciekawi mnie geneza nazwy tego ciasta :) W ogóle połączenie murzynka z serem jakoś mi nie pasowało, ale kiedyś u kolegi spróbowałem podobnego ciasta i muszę przyznać, że wyszło pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam też taki przepis,ale ciasto nazywa się CIELAK ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. na jak duza foremke jest ta porcja?Pomysl swietny,laczenie murzynka z sernikiem,mam zamiar wyprobowac przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane przy składnikach : na blachę 35x25 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. na jak duza foremke jest ta porcja?

    OdpowiedzUsuń