środa, 11 maja 2016

Podudzia z indyka pieczone. Soczyste z piekarnika.



Dziś zapraszam na bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na pieczone podudzia z indyka. Indyk to chyba moje ulubione mięso, zwłaszcza ciemna jego część. Odpowiednio przygotowany jest bardzo zdrowy i delikatny, a mięso miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam :)

Składniki
- podudzia z indyka ( po jednej sztuce na osobę.. u mnie trzy..)
- czosnek 2-3 ząbki
- papryka czerwona mielona.
- domowa wegeta , lub inna ulubiona przyprawa typu warzywko
- majeranek
- olej

Wykonanie
Podudzia myję, osuszam papierowymi ręczniczkami, nacieram zmiażdżonymi ząbkami czosnku i resztą przypraw. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie mięso przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. Piekę pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. W czasie pieczenia kilka razy zaglądam do naczynia i podlewam mięso gorącą wodą, aby było soczyste i nie za bardzo zrumienione. Kiedy jest miękkie wyjmuję z piekarnika i odstawiam na jakieś 10 minut aby odpoczęło. Następnie podaję.
Smacznego :)




11 komentarzy:

  1. Wyglądaja idealnie - soczyste i rumiane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam bardzo apetycznie upieczone :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiadek idealny dla mnie i mojej rodziny

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam się, że u mnie kurczak rządzi. Indyka jeszcze tak nie robiłam. Fajna propozycja. Odmiana od tego, co oczywiste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, a potem juz będą smaczne powroty :)

      Usuń
  5. Ale narobiłaś mi ochoty! Apetycznie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię mięsko z indyka,chętnie tak je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczny obiadek i oczywiście wielki plus za dodatek domowej "wegety" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a co domowej wegety, to od kiedy robię ją samodzielnie, wszystko naprawdę smakuje lepiej :) Pozdrawiam :)

      Usuń