poniedziałek, 2 maja 2016

Sałatka z pierożkami tortellini, szynką i marynowanymi pieczarkami.


Bardzo lubię sałatki z dodatkiem makaronu, czy pierożków tortellini. Dzisiejsza propozycja to kolorowa, bardzo pożywna sałatka, doskonale nadająca się na drugie śniadanie do pracy, lekki obiad czy kolację.
Polecam :)

Skladniki
- 200 gram kolorowego tortellini
-  pół czerwonej, pół zielonej i pół żółtej papryki
- mała puszeczka kukurydzy
- 10-12 szt. dużych pieczarek marynowanych Orzech
- 40 dkg szynki w kawałku
- szczypiorek lub zielona cebulka
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu

Wykonanie
Pierożki tortellini gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzam, przelewam zimną wodą i zostawiam na sicie do ostygnięcia i odsączenia.
Paprykę i pieczarki kroję w kosteczkę, szynkę w paseczki, szczypiorek siekam drobno, dodaję ostudzone tortellini, odsączoną kukurydzę i majonez. Sałatkę doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaje schłodzoną.
Smacznego :)





8 komentarzy:

  1. Nie znam kolorowego tortellini. Ale pozostałe składniki całkiem w moim guście. Myślę, że sałatka by mi smakowała. Moim zdaniem pomysł wart sprawdzenia i uwagi. Podoba mi się. Pozdrawiam, buziaczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka bardzo fajna, polecam spróbować... Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo fajna i apetyczna sałatka, będzie super pasowała do dań z grilla :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie jadłyśmy tortellini!! Musimy to nadrobić bo sałatka wygląda super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj koniecznie musicie nadrobić :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. O mniam, przypomniałaś mi, że kiedyś robiłam podobną sałatkę, muszę ją znów zrobić, bo jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń