poniedziałek, 28 grudnia 2015

Roladki łososiowe na krakersach. Szybka przekąska imprezowa.



Roladki łososiowe z mascarpone na krakersach to doskonała propozycja na zbliżającego się Sylwestra. Przepis znalazłam w świątecznym dodatku do gazety telewizyjnej, wypróbowałam i polecam :)

Składniki ( na ok. 16 sztuk )
- 25 dag łososia wędzonego w plastrach
- 30 dag serka mascarpone
- 3 łyżeczki miodu
- paczka solonych krakersów
Do dekoracji
- czerwony kawior
- koperek

Wykonanie
Plastry łososia ułożyć na folii spożywczej tak aby powstał prostokąt. Serek mascarpone wymieszać z miodem na gładka masę. Masa powinna być miękka, gdyby była za twarda należy dodać łyżkę śmietanki kremówki. 2/3 masy rozsmarować na plastrach łososia, pozostawiając wolny ok. 1 cm od brzegów. Zawinąć przy pomocy foli w wałek, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. godzinę do stężenia. Po tym czasie odwinąć folię, roladę pokroić w plastry. Na każdym krakersie rozsmarować pozostałą masę z serka, na masę położyć roladkę z łososia, udekorować kawiorem i koperkiem.
Smacznego :)













3 komentarze:

  1. Naprawdę super pomysł na przekąski :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie idealna na sylwestra, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć! Na sylwestra jak znalazł! Nominowałam Cię na swoim blogu do zabawy Liebster Blog Award - zajrzyj proszę w wolnej chwili: http://dzwoneczekwkuchni.blogspot.com/2015/12/liebster-blog-award-2015.html

    OdpowiedzUsuń