piątek, 18 grudnia 2015

Kapusta czerwona z nutą słodyczy z jabłkiem, cynamonem i powidłami.



Zapraszam na ciekawą odmianę sałatki z czerwonej kapusty. Sałatka podpatrzona w gazecie, zmodyfikowana i wykonana przez moja mamę. Kapusta wykonana w ten sposób wyszła bardzo smaczna, doskonale pasująca do drobiu i dziczyzny. Mama podała ją w towarzystwie pieczonej kaczki. Polecam :)

Składniki
- 1,2 kg czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 2 jabłka
- szklanka soku jabłkowego
- laska cynamonu
- łyżka masła
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- sól, pieprz


Wykonanie
Kapustę poszatkować, cebule posiekać, jabłka pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, dodać kapustę i jabłka. Wlać sok jabłkowy, dodać cynamon i doprawić do smaku solą, Gotowac na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać ocet balsamiczny, powidła śliwkowe i ewentualnie jeszcze doprawić solą, cukrem, pieprzem do smaku. Sałatka najlepiej smakuje po ok. godzinie od przygotowania, jak smaki się przegryzą.
Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Musi być pyszna, lubię czerwoną kapustę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pyszna, taki ciekawy inny smak ;)

      Usuń
  2. ja też,zrobię dla całej rodziny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, proszę dać znać jak smakowała :)

      Usuń