poniedziałek, 21 grudnia 2015

Galareta drobiowa z udek kurczaka. Szybka, smaczna, świąteczna :)



Jeśli ktoś nie przepada za galaretą wieprzowa z nóżek ( a znam takie osoby ) to dziś proponuję równie smaczny,  ale jednak ciut inny zamiennik... galaretę drobiową. Galareta bardzo prosta i szybka w wykonaniu, bardzo często gości w moim domu. Polecam :)

- 3 udka z kurczaka
- marchewka 2 szt.
- pietruszka, kawałek selera
- czosnek 3 ząbki, cebula
- pieprz w kulkach, sól
- żelatyna
- zielona pietruszka

Wykonanie
Umyte i czyszczone udka przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję obrane warzywa wraz z cebulą i czosnkiem, sól i pieprz. Gotuję na wolnym ogniu jak rosół do miękkości mięsa i warzyw. Kiedy udka i warzywa są miękkie, wyjmuje je z wywaru, studzę. Marchew kroję w plastry, mięso z kurczaka obieram ze skóry i kości i dzielę na mniejsze porcje.
Na dno miseczek ( u mnie salaterki ) najpierw układam po kilka listków zielonej pietruszki, dodaje plasterki marchewki i nakładam do pełna mięso.
Wywar przecedzam, zagotowuję, do gorącego dodaje żelatynę w/g przepisu na opakowaniu, dokładnie mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Wywarem z żelatyną zalewam miseczki z mięsem i odstawiam w chłodne miejsce.  Po ostygnięciu przekładam do lodówki. Kiedy stężeje  jest galareta jest gotowa :)
Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. Galaretki gościły i na moim świątecznym stole:) Twoje są mega apetyczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jak ja dawno nie jadłam takiej studzieniny! Zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na pyszne dzięki

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze groszek. Ja zawsze daję trochę groszku do galaretki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile sztuk galaretek wyjdzie z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ciężko podać ilość sztuk, bo wszystko zależy od wielkości użytych miseczek, ale galaretki wychodzi dość sporo :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. ja dodaje tez jajko i wyglada super kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń