środa, 30 kwietnia 2014

Młoda kapustka duszona w/g mojej mamy :)





Niedawno będąc na pysznym obiadku u mojej mamy, miałam okazję zajadać się pierwszą w tym roku młodą kapustką. Pyszna, bardzo delikatna, okraszona boczkiem, dosmaczona koperkiem. Polecam :)

Składniki
- główka młodej kapusty
- małe jabłko
- kilka plasterków wędzonego boczku
- odrobina soli do smaku
- kminek mielony
- koperek świeży
- kilka kropel cytryny, lub octu
- łyżeczka mąki

Wykonanie
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą zagotować, wodę zlać i zalać ponownie świeżą,
zagotować. Dodać jabłko pokrojone w cienkie plasterki i całą, obrana cebulę. Doprawić solą. Kiedy kapusta już zmięknie wyjąć cebulę,odlać nadmiar wody.Na patelni zrumienić boczek pokrojony w kosteczkę, dodać łyżkę mąki i trochę wody z kapusty, mieszać aż powstanie lekka zasmażka. Zasmażkę dodać do kapustki. Doprawić do smaku kminkiem, koperkiem i cytryną lub octem. Podawać na ciepło.
Smacznego ;)

4 komentarze:

  1. Ciekawy dodatek jabłka. Pierwszy raz spotykam się z taką wersją kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ❤ dodaję jeszcze rabarbaru dla zakwaszenia ❤

    OdpowiedzUsuń