wtorek, 29 kwietnia 2014

Serowe kotleciki z piersi kurczaka. Delikatne i smaczne :)






Bardzo delikatne kotleciki. Mięsko z piersi kurczaka połączone z serem, doprawione czosnkiem, rozpływa się w ustach. Smakuje i dużym i małym. Robi się je dużo szybciej niż tradycyjne drobiowe, panierowane kotlety i zawsze to jakaś odmiana :)

Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- ser żółty w kostce ok.15 dkg
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- czosnek granulowany
- domowa wegeta

Wykonanie
Piersi z kurczaka myję, osuszam, wycinam zbędne chrząstki i żyłki. Mięso kroję w bardzo drobną kosteczkę, przekładam do miski .Do mięsa dodaje utarty na dużych oczkach ser żółty, wbijam dwa jajka, dodaję obie mąki, wegetę i spora ilość czosnku. Mieszam aż wszystkie składniki się połączą.
Odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju. Na patelnię nakładam łyżką masę formując delikatnie przyklepane kotleciki. Smażę z obu stron do zrumienienia. Jakieś 10 minut na średnim ogniu.




Smacznego :)

30 komentarzy:

  1. Są pyszne! robię takie tylko dodaję jeszcze z 2-3 łyżeczki chrzanu tartego.
    Mhhhhhhh pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł z tym chrzanem, następnym razem wypróbuję. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ja dodaję jeszcze łyżkę majonezu,mozna też paprykę pokrojoną drobniutko.

      Usuń
    3. Ja daje 2 łyżki majonezu i tylko 2 łyżki mąki pszennej białka ubijam i daję na koniec.

      Usuń
  2. Czy tak szybciej jak tradycyjne?A to całe kroje nie mięsa, tarcie sera...Dla mnie dużo więcej czasu trzeba ;) ale dla smaku i tak warto :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie szybciej, bo ja nie cierpię panierować, więc tradycyjne kotlety panierowane pojawiają się na moim stole stosunkowo rzadko :) A dla odmiany smaku naprawdę warto pokroić mięsko i utrzeć ser. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Naprawdę dobre, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, polecam się na przyszłość :)

      Usuń
  4. w jak drobną kostkę kroi pani mięso? jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Kostka mniej więcej wielkości ok. 0.5 cm. im drobniej tym lepiej :)

      Usuń
    2. Mozna zmielic w maszynce na grubych oczkach.

      Usuń
    3. Można, ale to już nie to samo, cały sekret smaku jest właśnie w siekaniu kotlecikow. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Ja dodaję podsmażoną paprykę i pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodaje świeży czosnek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię takie kotlety z potarkowaną czerwoną papryką i dużą ilością zieleniny. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dodaję jeszcze ok łyżki majonezu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Można dodać też natkę pietruszki, paprykę cebulę i pieczarki i też jest niezłe

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy może być zamiast sera żółtego mozarella?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nigdy nie robiłam z mozarellą, ale sądzę, że będą równie smaczne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Witam, robię z takich samych składników, tylko jajka wcześniej ubijam jak na biszkipt i dopiero wtedy łączę pozostałe składniki i do lodówki. Jeśli się ubije jajka, są bardziej puszusye :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Też tak robiłam na początku, ale potem poszłam na łatwiznę i zaczęłam dawać całe jajka do masy i powiem szczerze nie odczuwam różnicy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Rewelacyjne ja dodaje jaszcze łyżkę majonezu są przepyszne moje dzieci je uwielbiają

    OdpowiedzUsuń
  13. I ogórek konserwowy...

    OdpowiedzUsuń
  14. A mnie wyszły twarde :( dlaczego?? W smaku super, tylko twarde :( co źle zrobiłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie nie wiem dlaczego, zawsze mi wychodzę delikatne i mięciutkie. Może dałaś za dużo mąki w stosunku do mięsa. ja robię swoje praktycznie na wyczucie, nie poddawaj sie spróbuj jeszcze raz, naprawdę warto. Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Witam,czy kotleciki można odgrzać następnego dnia, albo zamrozić?
    Z czym najlepiej podawać? Z ryżem czy frytkami?
    Pozdrawiam - szu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można spokojnie, odgrzać czy zamrozić. Ja podaję najczęściej z pieczonymi ziemniakami czy frytkami i obowiązkowo z ulubiona surówką. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, jutro po powrocie ze szpitala przymierzę się do pani przepisu. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  16. Kotleciki, rewelacja,w środku mięciutkie z wierzchu chrupiące...Będą często robione w mojej kuchni. Dziękuję za przepis..

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam.Ile z takiej porcji wychodzi kotlecikow?

    OdpowiedzUsuń