niedziela, 13 kwietnia 2014

Chrupiące kęski z kurczaka w gyrosowym cieście





Smaczne,chrupiące i bardzo soczyste kęski z piersi kurczaka.Robię je praktycznie od zawsze, ale dopiero niedawno wpadłam na pomysł dodania przyprawy gyros i są jeszcze smaczniejsze.

Składniki
- duża pierś z kurczaka
- jajko
- mąka
- woda mineralna niegazowana
- czosnek mielony
- przyprawa kebab-gyros

Wykonanie
Piersi z kurczaka kroję na mniejsze podłużne kawałki. W misce rozrabiam ciasto z jajka, maki i wody, ciasto musi być gęste, konsystencji gęstej śmietany.Dodaję czosnek i przyprawę kebab-gyros, mieszam. Do ciasta wkładam pokrojone mięso i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinkę.
Po tym czasie pojedyncze kęski smażę na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
Podaję z pieczonymi ziemniaczkami i dowolna surówką. Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Przez takie jedzenie nigdy nie uda mi się schudnąć...
    Również uwielbiam, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, co pyszne to nas kusi :) Ale teraz idą święta, na wagę, przynajmniej ja będę patrzeć po nich :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj już bez przesady, to nie takie tuczące. Rano 30-60 min aerobów na czczo i jedząc takie kurczaki można mieć widoczny sześciopak nawet po 60tce - przykład z rodziny :)

    Zapraszamy na facebook Bakalland, gdzie trwa konkurs na wielkanocnego mazurka, a już niedługo powstanie specjalna platforma dla wschodzących blogerów.

    OdpowiedzUsuń